Suren Boriksen tassuvaivoja. Oma olo on lamaantunut ja voimaton, kun tulehdus on taas uusinut. Tiedän ettei itseni sättiminen muuta mitään, mutta en voi olla manaamatta, miksen mennyt heti ensimmäisissä tassuoireissa asiantuntevalle lääkärille vaan ravasin kaiken maailman lehmälääkäreillä kuuntelemassa turhia arvailuja. Toisekseen manaan sitä, etten edellisen antibioottikuurin jälkeen joulun alla mennyt antamaan kolmannen kerran ihonäytettä: entä jos tassuissa olikin silloin vielä bakteereja, vaikka oireet olivat olleet poissa jo useamman viikon? Ja miksi ihmeessä asun paikkakunnalla, jossa ei saa asiantuntevaa eläinlääkäripalvelua, vaan aina täytyy ajaa kuutisenkymmentä kilometriä että löytyy joku joka osaa tehdä muutakin kuin vain kohautella olkiaan?

Tänään käytiin Jassun ja Piitun kanssa taas jäällä juoksemassa, ja Borikselta aukesivat kynsivallin haavaumat neljästä varpaasta. Siitäkin olen ruoskinut itseäni pitkin iltaa, että miksen laittanut sille tossuja! Katsoin vielä ennen lähtöä tassut läpi ja totesin, että iho kynsivalleissa on jo ihan ok. Luulin, että tassut kestävät juoksemisen. En vain ottanut huomioon, että aurinko oli päivällä sulattanut lumen pinnan ja kun aurinko ja lämpötila alkuillasta laskivat, lumenpinta jäätyi taas ja muuttui kovaksi ja teräväksi. Ja Borishan ei hidasta, vaikka vähän veri vuotaisikin...

Kahlasin tässä itseruoskinnassani läpi Minna Nuotion erittäin ansiokkaita iho- ja autoimmuunisairaussivuja. Faktoja on välillä lohdutonta lukea, mutta kai asiat voisivat pahemminkin olla, niin hurjia tauteja tuollakin esitellään. Ihon bakteeritulehduksista eli pyodermista yleisesti on varsin selkokielisesti ja ansiokkaasti kerrottu tässä. Boriksella diagnosoidusta syvästä bakteeritulehduksesta (syvä pyoderma) on kerrottu tässä. Kaikkinensa tärkeintä olisi saada selville, mikä tekijä pyoderman aiheuttaa. Olen tähän asti ollut sitä mieltä, että allergiatestit ovat rahastusta ja hölynpölyä, ja näyttävät kummallisia tuloksia (allergiaa ties mille etelänavan paksujalkapingiviinille), mutta ehkä minunkin on aika nöyrtyä ja katsoa, mitä testit Boriksen kohdalla näyttäisivät. Ruokinnan uusiminen mutupohjalla on todella haastavaa, eikä ole kirkossa kuulutettua, että tulehdusten syy ylipäätään on allergiapohjainen, saati sitten ruoka-aineallergiapohjainen. Nuotion selvitysten mukaan hormonitoiminta tai ihan vain puutteellinen immuunijärjestelmä voivat aiheuttaa kroonisia ihotulehduksia, jolloin ei auta muu kuin hoitaa oireita.

No. Täytyy yrittää olla toiveikas. Suremisella Boris ei ainakaan parane, se on selvää. Joskus vaan epätoivo ja lannistuminen ottavat vallan, ja tänään oli sellainen päivä.