Huh kun olikin jännittävä päivä! Boris kävi luonnekuvattavana RR-yhdistyksen järjestämässä luonnekuvauksessa. Testaajina toimivat ruotsalaiset Barbro Börjesson ja Lena Ehnström.

 

Täytyy sanoa, että testikäynnistä jäi paljon pureskeltavaa. Päivä oli uskomattoman mielenkiintoinen, niin Boriksen kuin muidenkin seuraamieni koirien suoritusten osalta. Niin monenlaisia koirayksilöitä ja monenlaista reagointitapaa, mutta ennen kaikkea ammattilaisten tarkkanäköisyys ja koirien käytöksen lukutaito vetivät noviisin sanattomaksi. Lämpimästi suosittelen menemään yleisöksi (ja toki myös testattavaksi oman koiran kanssa) jos vain tilaisuus tulee! Tällaisen rotuyhdistyksen testipäivän seuraaminen olisi todella avartavaa, jos on kiinnostunut rodusta ja tahtoo nähdä käytännössä, miten eri yksilöt käyttäytyvät tullessaan epätavallisesti kuormitetuksi. Toisaalta on pakko myös muistaa, että testi on aina vain sen yhden hetken kuvaus, se mitä koira sinä päivänä on ja kuinka se juuri siinä hetkessä reagoi.

 

Boriksen testin jälkeen tunnelmat ovat melko huojentuneet ja hiukan myös yllättyneet. Tunnistan koirani testistä, mutta olen joistain osioista positiivisesti yllättynyt.

 

Luoksepäästävyys-osiosta Boris sai odotetusti ruksin ruutuun avoin ja luoksepäästävä (helppo saada kontakti). Boris rakastaa kaikkia eikä epäröi osoittaa sitä.

Saalisviettiä/takaa-ajoviettiä testattiin mm. vieheen perään lähtemisellä sekä "isolla saaliilla", ihmiselle joka hyppeli huovan alla karkuun ja piiloutui lopulta kiven taakse. Boris oli kaikista saaliista kiinnostunut ja sai saalisviettinsä arvioksi suuri (seuraa nopeasti, näyttää selvästi kiinnostusta vieheestä). Ei tullut yllätyksenä tämä...

Se mistä eniten yllätyin (positiivisesti!) oli Boriksen sosiaalinen taistelutahto, jota mitattiin ja seurattiin tietysti koko testin ajan, mutta erityisesti heti aluksi leikittämällä koiraa pehmeällä lelulla sekä myöhemmin metsässä "tanssiesityksellä", jossa tarkkailtiin koiran reaktiota kohti loikkivaan ja hypähtelevään kaapuun pukeutuneeseen hahmoon. Metsäosiossa koira olisi toki voinut osoittaa myös puolustushalua, mutta sitä Boris ei tehnyt, vaan sen sosiaalinen taistelutahto sai arvosanan kohtuullinen (vastaa heti ja voimakkaasti, helppo kontrolloida). Boris todella leikki, vieraassa paikassa, vieraalla lelulla vieraan ihmisen kanssa! Olin ällistynyt.

Leikkivideo

Metsävideo 1 ja metsävideo 2

Temperamentti-arvioksi Borikselle tuli odotetusti vilkas (utelias ja sopeutuva, aloittaa nopeasti).

Terävyys-osuus oli ja ei ollut yllätys, siinä Boris nimittäin sai ruksin ruutuun ei osoita. Minkäänlaista terävyyttä, kykyä suuttua ei saatu kaivettua siitä tänään esiin. Kun tätä mietin ja pureksin, niin kyllä se taitaa olla ihan taivahan tosi Boriksen kohdalla: se on tuollainen iloinen ja aika harmiton veikko ihan aina. Näiden kahden vuoden aikana se ei ole koskaan reagoinut mihinkään vihalla.

Puolustushalu-kohtaan (kyky vastata uhkaaviin signaaleihin) ruksittiin merkityksetön. Se siitä vahtikoirasta sitten... Mutta totta tämäkin. Haamuilla (kaksi valkoisiin pukeutunutta hahmoa jotka lähestyvät koiraa molemmilta sivuilta) Boris ehkä hieman yritti esittää puolustushalua, mutta todella, todella pienesti. Eipä ollut järin suuri yllätys tämäkään, vaikka taisin hieman toivoa, että Boriksesta kuitenkin kuoriutuisi edes ripaus puolustushalua.

Hermorakenne-osuus oli se, jota jännitin. Onneksi turhaan! Boris arvioitiin arviolla suhteellisen hyvähermoinen (suorasukainen ja keskittynyt, nopea palautuminen, yksittäisiä sijaistoimintoja). En tiedä, miksi jännitin tätä, sillä onhan arki meille jo näyttänyt, että Boriksen kuuppa pysyy kasassa joka tilanteessa. Se on ollut helppo koira pitää arjessa mukana, ei kai sellainen olisi mahdollista huonoilla hermoilla.

Video räminäosuudesta jossa Boris pompsahtaa iloisesti melkein hampailla kiinni rämisevään kettinkiin. Ei pelota tuommoiset!

Kovuus-asteikolla Boriksen arvioitiin olevan hieman pehmeä (hieman alistuva, nöyryys ei häiritse). Kovuudella tarkoitetaan tässä itsenäisyyttä, "yhteiskunnallista statusta" jota koiralla on. Tätä jännitin myös, sillä pelkäsin Boriksen olevan "hyvin pehmeä" tai vähintäänkin "pehmeä", mutta tuo hieman pehmeä on todella, todella mukava arvio. Edelleen, helppo koira arjessa: hieman pehmeä on urokselle hyvä lokero.

Rohkeuden suhteen Boris sai arvosanan pieni (tarvitsee ohjaajan tukea useimmissa tilanteissa). Ei yllätys. Boris ei ole kovin rohkea koira, se on huomattu. Se turvaa paljon minuun, mikä sinällään on ihan ok. Välillä kuitenkin toivoisin, että siinä itsessään olisi enemmän kanttia toimia ilman minun avustustani.

Video haalarilta, kuvaaja oli hätäinen eikä ottanut pätkää talteen loppuun asti. Boriksella kesti jonkun tovin uskaltautua tutkimaan haalaria, minkä jälkeen kuljimme vielä yhdessä muutaman kerran haalarin ohi, ja vasta sen jälkeen tilanne oli ohitse ja nollattu.

Keskittymiskyky oli Boriksella hyväksyttävä (keskittymiskyvyn puutetta silloin tällöin yksittäisissä tilanteissa). Tämä oli minulle hieman yllätys, sillä ajattelin ettei Boris ja keskittymiskyky mahdu samaan lauseeseen... Testitilanteissa se havainnoi monta muutakin asiaa kuin sen mitä oli tarkoitus katsoa, ja sellainenhan se tahtoo olla kotioloissakin.

Palautumiskyky oli myös yksi minun jännitysmomenteistani. Pessimisti ei pety, joten olin varautunut siihen että Boriksen palautuminen saattaa ottaa aikaa. Mutta kas vain, pätkä yllätti, palautuminen oli nopeaa (ratkaisee kaikki tilanteet paikan päällä, voi välillä tarvita hieman aikaa). Hyvähyvä!

Laukausvarmuudesta Boris sai arvosanan laukausvarma (reaktio joka häviää). Testin päätteeksi ammuttiin kaksi laukausta, joista ensimmäiseen Boris reagoi hätkähtämällä ja etsimällä äänen suuntaa, mutta toiseen ei enää mitenkään. Näin oletinkin sen menevän ja niinhän se meni.

 

Tässä vielä videolla Boriksen testin sanallinen purku på svenska ja suomeksi tulkattuna. Päivä oli koiralle raskas ja omistajalle antoisa! Luulen, että vielä Boriksen silkasta mielenkiinnosta vielä uudelleen luonnekuvattavaksi hieman vanhempana, vaikkapa parin vuoden kuluttua. Siitä todettiin, että se on vielä nuori ja pentumainen, ja se on enemmän kuin totta. Mielenkiintoista olisi nähdä, kuinka esim. tuo puolustushalu kehittyy iän myötä!

Kaunis kiitos asianosaisille mukavasta päivästä!